Idag är de flesta skogsbruksplaner så kallade gröna skogsbruksplaner, vilket innebär att delar av skogen avsätts för natur- eller kulturvård utöver vad lagen kräver. En grön skogsbruksplan är nödvändig om man vill certifiera sitt skogsinnehav.
Det finns ingen lag som beskriver hur en skogsbruksplan ska se ut men de flesta skogsbruksplaner är uppbyggda på liknande sätt. En skogsbruksplan består av följande delar:
1. Skogen
I varje avdelning beskrivs skogen utifrån trädslagsfördelning, ålder, volym och tillväxt. När alla avdelningar summeras får skogsägaren en överblick över hur mycket skog som finns och hur mycket skogen växer.
2. Mark och vegetation
Tillsammans med beskrivningen av skogen beskrivs också marken och vegetationen i skogen. Exempel är om marken är fuktig eller torr, hur terrängen ser ut eller vilken typ av växtlighet som finns. Detta är information som är användbar när åtgärder ska genomföras i skogen.
3. Beskrivningar
Vissa saker i skogen är svåra att kategorisera. Exempel på detta är om skogen är luckig, om den är flerskiktad eller har inslag av ett ovanligt trädslag. Detta skrivs in i planen med en kort textbeskrivning.
4. Mål och prioriteringar
Varje avdelning har ett övergripande mål, en så kallad målklass. Här anges om målet med skötseln i avdelningen är för virkesproduktion, naturvård eller annat ändamål. Om målet är att främja naturvård innehåller avdelningen information om vilka naturvärden som finns i avdelningen och hur de ska främjas vid framtida åtgärder.
5. Åtgärder
Utifrån avdelningens mål, ålder, trädslag med mera lämnas ett åtgärdsförslag. I många fall lämnas en generell åtgärd som ger skogsägaren stor handlingsfrihet. Exempelvis kan det stå i planen att en avdelning ska röjas. När röjningen ska genomföras kan du som skogsägare bestämma om du exempelvis vill gynna löv eller barr i röjningen.
6. Certifiering
I avdelningarna registreras också uppgifter om certifiering. Exempelvis ska en viss andel av skogsmarken bestå av lövträd, en viss del av skogen ska skötas med andra mål än virkesproduktion mm.
Alla insamlade uppgifter summeras sedan i rapporter som presenteras för skogsägaren. Rapporterna kan finnas i en pärm eller som PDF-filer. Dessa utskrivna rapporter är ofta det som benämns som en skogsbruksplan.
För att skogsbruksplanen ska kunna digitaliseras behövs en så kallad skogsbruksplansfil. Filen innehåller, till skillnad från rapporterna, all insamlad data.
Om du är skogsägare och ska beställa en skogsbruksplan ska du se till att alltid få en kopia på skogsbruksplansfilen.