Innan Plan används för registrering av fastigheter och avdelningsdata bör du kontrollera vilka generella inställningar programmet har vid leverans. Ändra inställningarna så de passar dig.
Det finns två typer av inställningar. Inställningar för en enskild plan och inställningar för pcSKOG generellt. Dialogrutorna ser i princip likadana ut med den skillnaden att inställningar för pcSKOG generellt innehåller två extra flikar, en för trädslag och en för åtgärder.
Klicka på fliken Plan och knappen Planinställningar.
Planinställningar påverkar endast den fastighet som för tillfället är vald. En mängd inställningar finns, för vilka data som ska visas och hur de ska visas. För fliken trädslag, se avsnittet om Provytor.
För att göra inställningar för pcSKOG generellt, Klicka på Arkiv, peka på Inställningar Plan och Karta, klicka på Start inställningar.
Startinställningar för pcSKOG påverkar de fastigheter du skapar efter att inställningen gjorts.
Här kan man välja om planen skall vara rekreationsanpassad. Då får man klasserna P (produktion), PF (produktions förstärkt hänsyn), NS, (Naturvård skötsel), NO (Naturvård orörd, R (Rekreation) och RF (Rekreation förstärkt hänsyn) Finns endast i pcSKOG Proffs.
Oavsett om du gör inställningar för en specifik fastighet eller för pcSKOG generellt bestämmer du vilka faktorer avdelningsbeskrivningen ska innehålla. Utskriftsfunktionen reglerar antalet kolumner och kolumnstorlekar i förhållande till valda faktorer.
För Trädslag kan du välja om Medeldiameter, Medelhöjd, Stamantal och Grundyta ska redovisas Avdelningsvis eller Trädslagsvis. Kvalitet redovisas alltid trädslagsvis.
Väljer du Använd målklass i Målklass (PG, K/PF NS och NO) kommer denna att läggas ut som ett fält på avdelningsfliken, och på avdelningsrapporterna. För målklasserna K/PF, NS och NO kan du ange om du vill Bevara eller Skapa naturvärden i avdelningen.
Extra avdelningsdata är ett valfritt fält i avdelningsbeskrivningen som du kan sätta egen rubrik på. Det kan användas för ändamål, som inte ingår i de standardiserade valmöjligheterna. Du kan exempelvis skriva rubriken ÅtgÅr för Åtgärdsår eller Metod för att t ex notera om trädslagsuppgifterna är taxerade eller okulär-uppskattade. Rubriken för extra avdelningsdata ändras genom att du placerar markören i rubrikrutan och raderar befintlig rubrik och skriver in ny rubrik med högst fem tecken.
Målkommentarer, speciella värden och fuktklass används för att beskriva avdelningarnas skyddsfaktorer.
Terräng, vegetation innehåller uppgifter om Vegtyp/Fuktklass, Terrängklass och Terrängtransport (medelavstånd).
Övriga uppgifter avser X och Y koordinater samt om avdelningsbeskrivningen ska anpassas för värdering enligt Beståndsmetoden.
X och Y koordinater innebär att avdelningarna identifieras med hjälp av koordinater istället för nummer. Du kan även ange med vilken noggrannhet koordinaterna skall anges. Här följer en beskrivning av hur koordinatidentifieringen går till.
Allt utgår från avdelningsnumrets placering på kartan.
Vi antar att X och Y är:
X: 6782305
Y:1415893
Det första man måste vara medveten om är vilken känslighet som är inställd. Standardvärde är 100, och då kommer det att se ut såhär i avdelningsbeskrivningen.
Kart XY: 678141, Avd XY: 2358
Kart XY = tre första siffrorna från X (678) och tre första från Y (141)
Avd XY = de två efterföljande siffrorna från X (23) och de två efterföljande från Y (58)
Om du minskar känsligheten till 10 blir det såhär:
Kart XY: 67831415 Avd XY: 3089
Kart XY = fyra första siffrorna från X (6783) och de fyra första från Y (1415)
Avd XY = de två efterföljande siffrorna från X (30) och de två efterföljande från Y (89)
Viktigt att tänka på om du vill byta känslighet är att du måste föra över arealer från kartan till planen eftersom koordinaterna måste räknas om.
På fliken Trädslag i inställningar för pcSKOG kan du välja att bocka ur de trädslag som du inte vill ska visas när du skapar nya avdelningar. För mer info om volymsinställningar, se avsnittet om provytor.
På fliken Åtgärder i inställningar för pcSKOG kan du välja att bocka ur de åtgärder som du inte vill ska visas när du skapar nya avdelningar.